Friskis & Svettis

¨Vi tilltalades av tellus/u helt enkelt för att det både var bra i sig, och samtidigt kändes som en rolig grej att samlas kring.¨

textpath Created with Sketch. 13 personer 9 dagar
Friskis & Svettis

Friskis & Svettis Jönköping har tydligt hållbarhetsfokus, och är sedan tio år tillbaka miljödiplomerade av Jönköpings kommun.

Varför valde ni att vara med i tellus/u?

– Tillsammans med jämställdhet och allas lika värde är miljön en viktig fråga för oss. Vi är en väldigt publik verksamhet och vi vill förmedla att hållbarhet är viktigt både internt hos vår personal, till våra trehundra funktionärer och inte minst bland våra femtontusen medlemmar, säger Johan Thor, verksamhetschef. Vi tilltalades av tellus/u helt enkelt för att det både var bra i sig, och samtidigt kändes som en rolig grej att samlas kring.

Hur upplevde ni själva utmaningarna?

– Svårast tror jag att resandet var. Åtminstone om jag går till mig själv. Det är väldigt lätt att ta bilen av gammal vana, och för att det är bekvämt. Man tänker ju att man sparar tid och att det är smidigare, men det behövs egentligen bara lite, lite extra planering. Maten var enklare, och det var gott och roligt att testa nya rätter.

Hur mottogs idén bland kollegorna?

– Det var en del farhågor inför att vi skulle starta, och det kändes svårt med allt nytt. Det är också lite svårare när miljöarbetet hänger på en själv, och inte på organisationen i stort. Men vi startade med en vegetarisk buffé och peppade varandra, och när vi väl var igång så rullade det på bra. Vi upplevde nog allihop att det faktiskt blev görbart att ändra sina vanor. Och sen triggade förstås själva tävlingsmomentet också. Nu upplever jag att vi pratar om hållbarhet och hur man kan äta vegetariskt och låta bilen stå mer än vad vi gjorde tidigare, och det är ju positivt.

297

Planterade träd. Dessa tar människor ur fattigdom samtidigt som de bidrar till en bättre miljö.

Flest träd planterades av

  1. Eva Dahlgren/36 träd
  2. Emilia Thor/34 träd
  3. Britt-Marie Ahlström/32 träd

Av 36 möjliga

36/36