Så funkar det

Du, dina kollegor och planeten vinner.

Tellus/u är ett digitalt verktyg öppet för företag som vill testa ett nytt sätt att göra en insats för klimatet. Det är arbetsgivaren som initierar, eller arrangerar projektet och tillsammans med era medarbetare antar ni utmaningen.

En grön insats

Under två veckor har du och dina kollegor möjlighet att samla fyra träd per dag i er digitala skog: ett genom att äta vegetariskt, ett för att låta bilen stå, ett genom att gå en promenad – och så ett fjärde träd som bonus om man klarat de tre första träden. När utmaningen är slut omvandlas era digitala träd till riktiga träd som planteras i VI-skogen i Afrika.

KOM IGÅNG

I god tid innan ni startar får ni ett administratörslogin, en presentation som förklarar hur allt går till, och övrigt material som ni behöver. Antalet personer som deltar avgör kostnaden för spelet. Utöver detta tillkommer kostnad för trädplanteringen som ju styrs av hur väl ni når ert mål. Om ni når ert gemensamma mål så får ni ett tryckt och inramat diplom (50X70 cm) med era resultat, topplistor och en sammanfattning av vad ni har åstadkommit tillsammans. Ni kommer också att synas i Tellus/u:s kanaler (Facebook, Linkedin och Instagram)

Hjälp på vägen

Under utmaningen får du den support du behöver kring både teknik och koncept, under kontorstid.

MÅNGA VINNARE, OCH EN VINNARE

I Tellus/u är själva tävlingsmomentet en viktig framgångsfaktor. Här kan det bli riktigt spännande, när den inbitne köttätaren helt plötsligt äter linsgryta eller SUV-ägaren kommer susande på en cykel med siktet inställt på att gå segrande ur tävlingen.

VARJE TRÄD RÄKNAS

Tanken bakom tellus/u är att det ska vara enkelt att delta. Vad vi äter och hur vi transporterar oss är gemensamma nämnare där vi kan göra förändringar som gör stor skillnad för klimatet. Målet är också att varje insats ska göra gott för dig som deltar, för er arbetsplats och för planeten.

GOTT SOM GÖR GOTT

Efter att ni genomfört er utmaning, så är det dags att göra nästa insats: att omvandla de digitala träd ni samlat ihop till riktiga träd. Vi har etablerat ett samarbete med VI-skogen , som planterar träd i Afrika. Att just plantera träd är ett enkelt sätt att ge varje insats ett specifikt värde och att se ett tydligt resultat av vad ni har gjort under er utmaning.

GRÖNT ÄR SKÖNT

Under de två veckorna gör alla som deltar tre utmaningar per dag. De gör alla gott för både dig och för planeten, och de gäller under hela dagen:

STÄLL BILEN

Testa att ta dig fram till fots, på cykel, elcykel, med kollektivtrafiken eller på longboard, ja, du väljer själv så länge du låter bilen stå. Den står för en stor del av våra utsläpp, och den är lätt att ta fastän det egentligen inte behövs. En helt bilfri dag ger ett poäng.

SKIPPA KÖTTET

Byt köttet mot annat gott, och bli både piggare och friskare. Forskning visar att många av oss skulle må bättre av en grönare kosthållning. Att planeten mår bättre är också en god anledning att byta korv mot kål. En helt köttfri dag ger ett poäng.

STRÖVA EN SVÄNG

Ta steget och gå den där promenaden på lunchen eller mötet, som ju gör så gott för hälsan, fliten och hållbarheten, och passa på att lyfta blicken och ta in din omgivning. En halvtimmes promenad per dag ger flera positiva hälsoeffekter som i sin tur gör gott för planeten. Trettio minuters promenad ger ett poäng. Varje insats ger ett poäng – och om du sätter dem alla tre på en dag, ja, då får du ett bonuspoäng.

VEM STÅR BAKOM DET HÄR?

Bakom tellus/u står Ny, en designstudio i Jönköping.

# Så funkar det # Så funkar det